De 5 belangrijkste kanalen en hoe ze elkaar aanvullen

Je kunt over elk communicatiekanaal wel een aparte blog schrijven en misschien ga ik dat ook nog wel eens doen. Voor nu de belangrijkste vijf. De vijf waar je mee wilt beginnen. De vijf waar je in elk geval strategisch over nagedacht moet hebben. De vijf waarbij je niet ‘zomaar wat wil doen’ omdat ze je imago ten gronde kunnen richten en juist averechts werken als je ze verkeerd gebruikt. En je kunt ze slimmer inzetten als je ze op elkaar afstemt, elkaar laat aanvullen en versterken. In dit blog vat ik samen hoe de basis van je communicatiestrategie in elkaar moet zitten. 

twitter Twitter

Een mooi medium, helaas door velen onbegrepen. Het lijkt chaotisch en onoverzichtelijk, totdat je weet hoe het werkt. Twitter kan jouw online imago versterken. Je kunt het op verschillende manieren gebruiken:

 1. Om zelf trends in de gaten te houden in jouw vak én bij je doelgroep
 2. Om een lage drempel te creëren om contact met je op te nemen
 3. Om betrokkenheid te laten zien in je branche

Zeker 3 is belangrijk. Door bijvoorbeeld interessante artikelen te retweeten, laat je zien dat je op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen in jouw vakgebied. Of door deel te nemen aan vakinhoudelijke discussies, zo laat je zien betrokken te zijn bij wat er speelt. Je kunt antwoord geven op vragen binnen jouw vakgebied. Deze activiteiten hebben twee grote voordelen: je creëert een groter bereik én je bouwt aan een betrouwbaar imago. Maar let op; twitter is een half uurtje relevant, daarna niet meer. Dus reageer direct of reageer niet.

Veelgemaakte fout op twitter: doorlinken vanuit Facebook. Hoeft niet, ik kan je op facebook zelf wel vinden als ik wil. En ik heb ook geen zin om twee keer iedere post van je te zien, dan ga ik je sowieso op 1 kanaal ontvolgen. Misschien zelfs wel op allebei.

Je kúnt twitter wel gebruiken om meer mensen naar je Facebookpagina te ‘lokken’, maar doe dat dan op een leuke en vooral relevante manier. Bijvoorbeeld ‘we maken over een half uur nieuwe namen bekend van ons festival’ of ‘we geven NU kaartjes weg voor ons event dus houdt onze Facebookpagina in de gaten’. Let hierbij ook op de korte lead van Twitter.

facebook Facebook

Facebook heeft een iets langere lead dan Twitter. Facebook wordt ook vaak gebruikt als zoekmachine om een beter beeld te krijgen van een bedrijf of persoon. Dit is dus een medium dat het informatieve karakter van je website kan aanvullen. Het is heel belangrijk om de juiste combinatie te vinden in je tone of voice: persoonlijk én professioneel. Op social media willen mensen geen contact met bedrijven, mensen willen contact met mensen. Lees ook mijn blog over waarom je geen logo wilt zijn.

Er zijn twee basisstrategiën om Facebook in te zetten: vraaggestuurd en aanbodgestuurd. Je hoeft niet te kiezen tussen deze twee, een combinatie is vaak beter. Afhankelijk van wat voor organisatie je bent en wat voor diensten/producten je hebt, wat je doelgroep is en waar je die kunt vinden. (Stap 1 is dus altijd: verplaats je in je doelgroep!)

 1. Vraaggestuurd: Als jouw doelgroep facebook gebruikt om meer te weten te komen over wat voor organisatie je bent, heeft jouw facebookpagina een informatieve functie. Maar let op: ga niet dubbelen met je website. Zorg dat facebook aanvullend is. Het is een sociaal medium dus laat zien wie je bent. Wie er in jouw organisatie werken, waar jullie mee bezig zijn etc. Spreek je doelgroep rechtstreeks aan en wees niet bang om kennis (of iets anders) te delen zonder dat daarvoor betaald wordt.
 2. Aanbodgestuurd: Jij bepaalt wat je ‘zendt’. Door relevante content te plaatsen, creëer je een groter bereik. Realiseer je dat, als 1 persoon een post leuk vindt of deelt, dat de post ook aan zijn vrienden zichtbaar wordt en zo kan het zich als een olievlek verspreiden. Want hoe meer likes en reacties (vooral reacties!!) je krijgt, hoe groter de groep mensen aan wie de post wordt getoond. Natuurlijk kun je ook veel mensen bereiken door er een beetje geld tegenaan te gooien, maar ook dan geldt: als je content niet relevant is, is je bereik alsnog minimaal.

Houdt altijd in je gedachten dat de mensen die je Facebookpagina liken, dus al van je bestaan weten, je al leuk/interessant vinden en ervoor open staan om info over jou te ontvangen. Dus:

Niet posten: “weet je al dat je bij ons de lekkerste koffie kan drinken van Amsterdam?”

Wel posten: “morgen gaat er een direct mailing uit naar de geabonneerden op onze nieuwsbrief waarin we een spannende onthulling doen / geweldig nieuws hebben / een unieke actie bekendmaken / je uitnodigen voor een superexclusief feest, abonneer je dus via deze link en mis niets!”

Door met contentseries te werken, kun je systematisch filteren wat wel of niet relevant is voor jouw doelgroep, lees hier mijn blog daarover.

direct mail Direct mail

Laatst las ik ergens dat de ‘conversie via direct mail nog steeds het hoogst is van alle online kanalen’. Wat betekent dat precies? Het komt erop neer dat het verdomd slim is om je doelgroep af en toe een mail te sturen. In dit blog behandel ik de eerste stap: verplaats jezelf in je doelgroep. Stel jezelf een aantal vragen voordat je begint. Bijvoorbeeld deze 6, en je krijgt meteen de vreselijk-voor-de-hand-liggende antwoorden erbij:

 1. Open ik een mail met het onderwerp: nieuwsbrief?
  • Nee, gebruik dus een prikkelend onderwerp, een teaser.
 2. Open ik een mail met afzender ‘no-reply’?
  • Nee, zet dus je eigen voor- en achternaam in de ‘from’, dat werkt zelfs nog beter dan de naam van je organisatie.
 3. Lees ik een nieuwsbrief van A tot Z?
  • Nee, zorg dus dat je je alinea’s kopt (met een goede, nieuwsgierigmakende kop) én zorg dat je genoeg informatie leest als je alleen het begin en eind van elke alinea leest. Houdt je alinea’s kort, nee, houdt je hele nieuwsbrief kort, zie volgende vraag…
 4. Lees ik een nieuwsbrief überhaupt als hij heel lang is?
  • Nee, houdt dus je nieuwsbrief kort. Max vijf alinea’s van 100 woorden. Wees creatief met de indeling. Door bijvoorbeeld een soort kolommetje aan de zijkant van je mail te maken met wat tekst, past je mail misschien wel in 1 scherm zonder te scrollen. Nog beter.
 5. Haak ik af als het voelt als pure reclame?
  • Ja, wees dus relevant, ook in je nieuwsbrief. Tenzij je echt een supergoede aanbieding hebt die iemand echt niet wil missen maar meestal is dat niet zo.
 6. Wanneer open en lees ik een nieuwsbrief wel (tot het eind)?
  • Als de kop mij aanspreekt, als ik de afzender ken, als ik niet te vaak een mail van hem krijg, als de mail niet te lang is (hier en daar een plaatje doet wonderen), als ik weet dat de mails van deze afzender altijd interessant zijn.

Direct mailing is ook een mooie manier om mensen te wijzen op je social media kanalen. Een klein logootje in de hoek kan al voldoende zijn om mensen door te laten klikken naar je Facebookpagina. Sterker nog; link ALTIJD in AL je online kanalen door naar de andere online kanalen.

SCOI0178-summary-icon-100x100 Website

Googelen. Dat doe ik als eerste als ik een organisatie zoek. Zorg dus dat je vindbaar bent. Dan de landingspagina. De eerste pagina die je ziet. Die is net zo belangrijk als het eerste gezicht dat je ziet als je ergens binnenkomt. Hoe zorg je dat je mensen meteen ‘hebt’? Hoe trigger je mensen om op jouw website te blijven, door te klikken en nieuwsgierig te blijven? Dat ligt natuurlijk helemaal aan je doelgroep maar in de basis geldt:

 1. Zo min mogelijk tekst
  • Stel dus prioriteiten. Wat zijn de 3 belangrijkste zaken die je sowieso wilt vertellen? Focus je dan daarop.
 2. Overzicht en een lage drempel
  • Een duidelijk keuzemenu met niet teveel opties. Maar ook die drie punten van hierboven, zet ze niet in 1 lap tekst maar maak het visueel aantrekkelijk.
  • Zorg dat je contactpagina supermakkelijk te vinden is met maar 1 klik (je kijkt vaak meteen rechts boven toch? Zet daar dan die knop). Ook al is dat misschien niet zo mooi, gebruiksgemak gaat voor.
  • Zo min mogelijk klikken naar conversie en een zo laag mogelijke drempel naar contact.
 3. Transparantie
  • Natuurlijk willen mensen vooral je prijs weten, laat ze daar niet naar zoeken, dat irriteert en jaagt mensen weg. Wees eerlijk! Is je festival uitverkocht? Zet dat op de landingspagina, dan weten mensen meteen waar ze aan toe zijn. Dit zorgt misschien niet voor een lang paginabezoek (wat zo lekker voelt in je statistieken) maar wel voor sympathie en dus waarschijnlijk terugkeer van je online bezoekers.

Houdt je website informatief. Je wil geen site met 100 pagina’s, je wil overzicht. Wil je meer bouwen aan je (online) imago? Dan zijn sociale media daar hele mooie kanalen voor. Laat de kanalen elkaar versterken en aanvullen. Als je een blog op je website hebt, verwijs daar dan naar op de socials en in je direct mail. Verstuur je blog niet in zijn geheel via mail, maar verstuur een teaser en een link. Gebruik het ene kanaal om mensen naar het volgende kanaal te sluizen. Je hebt niet per kanaal een andere doelgroep, dus gebruik ook dezelfde communicatiestijl (let op: stijl, niet tone of voice) en een duidelijke rode draad in al je communicatie-uitingen.

irl IRL

Het aller-aller-allerbelangrijkste kanaal: In Real Life. Je kunt nog zo goed zijn in online marketing, je moet het ook kunnen waarmaken in de echte wereld. Een vriendelijke stem aan de telefoon kan een boze beller meteen ontwapenen. Een gulle glimlach kan iemand zich meteen op zijn gemak laten voelen. Door wat ontspannen small-talk voelt iemand zich welkom. Wees concequent. Zeg je ‘je’ en ‘jij’ op je website? Ga dan niet lopen u-en aan de telefoon. Zeg je in je direct mail ‘neem gerust contact met ons op, onze telefonistes staan je graag te woord’? Wees dan ook bereikbaar en vooral niet gehaast aan de telefoon. Zet geen dingen online die je niet waar kunt maken. Ook offline is het belangrijk om dezelfde rode draad te hanteren als in al je andere communicatie.

Advertenties

7 gedachtes over “De 5 belangrijkste kanalen en hoe ze elkaar aanvullen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s