Waarom je geen logo wilt zijn

Mensen brengen veel tijd door op social media, daarom voelt het als een veilige omgeving. Een contactformulier op een website heeft een hoge drempel omdat mensen niet weten waar hun bericht terecht komt. Daardoor is deze drempel misschien nog wel hoger dan wanneer ze een mail kunnen sturen. Maar op social media is de drempel het laagst, een PB is zo verstuurd op facebook en een tweet al helemaal. Mensen willen contact met mensen, niet met bedrijven. Daarom wil je geen logo zijn. Maar wat wil je dan wel zijn?

Het is niet voor niets dat grote bedrijven met een klantenservice op Twitter de initialen van de medewerker gebruiken bij tweets. Ook, of juist, voor kleine bedrijven en ZZP’ers is het belangrijk om jezelf online persoonlijk te positioneren. Dit begint bij je uitstraling op social media:

Wat past bij jouw bedrijf?

Nee, KLM kan geen profielfoto van de directeur, marketingmanager of 1 klantenservicemedewerker gebruiken. Dat zou nergens op slaan. Ook een groepsfoto van alle honderden/duizenden medewerkers zou het niet erg persoonlijk maken. Maar ben je ZZP’er, dan raad ik je zeker aan om jezelf op je profielfoto te zetten. Of heb je vijf medewerkers? Een groepsfoto kan heel goed werken.

Houd het professioneel

Persoonlijk hoeft niet meteen onprofessioneel te zijn. Geen selfies, geen vage borrelfoto’s maar zakelijke en duidelijke foto’s. Dat jouw hoofd erop staat maakt het al persoonlijk genoeg. En blijf in je tone of voice ook persoonlijk en toch professioneel. Blijf bij jezelf. En vertel over jezelf. Niets is zo sneu als een ZZP’er of éénmanszaak die zich voor probeert te doen als een grote organisatie door het steeds te hebben over ‘wij’ terwijl het altijd duidelijk is dat het over één persoon gaat.

Een lage drempel

Als mensen het gevoel hebben jou te kennen, of in elk geval te weten wie je bent, is de drempel lager om contact met je op te nemen. En om uiteindelijk loyaal te zijn aan jouw organisatie. Maak dus ook gebruik van het feit dat je al veel mensen persoonlijk kent. Als deze mensen jouw gezicht gekoppeld zien aan jouw bedrijf, zullen ze sneller interactie met je opzoeken. En voor mensen die je (nog) niet kent, wordt ook jouw gunfactor hoger. Een gezicht is altijd meer benaderbaar dan een logo.

Zorg voor herkenbaarheid

Een rode draad in al je communicatie uitingen is belangrijk. Dat betekent niet dat je op je website hetzelfde communiceert als op de sociale media. Lees hier mijn blog over de verschillende kanalen en hoe ze elkaar aanvullen. Toch is het belangrijk om wel te laten zien dat je dezelfde persoon bent. Zet dus bijvoorbeeld wél je logo in je omslagfoto op Facebook en foto’s van gezichten (met persoonlijke info) op je website. Herkenbaarheid is key voor hoe benaderbaar je bent.

Advertenties

3 gedachtes over “Waarom je geen logo wilt zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s