Een jaar ondernemen: 7 lessen

Vandaag bestaat mijn bedrijf precies 1 jaar!! Wat is dat enorm snel gegaan. Maar toch ook weer niet. Wow, ik heb het eerste jaar rond, mijn bedrijf loopt! Ik leerde superveel. Ben nog lang niet klaar met leren, groeien en ontwikkelen. Ik zette de 7 belangrijkste lessen die ik het afgelopen jaar leerde over ondernemerschap, op een rij in dit blog.

1. Word niet ‘dat budgetmeisje’

Betaalt een klus slecht? Doe hem dan niet. Tenzij hij op andere manieren interessant voor je is: goed voor je netwerk, lekker voor je portfolio, concreet perspectief op een beter betaalde klus… maar doe het niet omdat je anders niets hebt. Want voor je het weet ben je dat budgetmeisje: “oh, heb je niet zo’n groot budget? Dan moet je haar vragen!” Dan liever even geen klus.

2. Check met jezelf of het goed voelt

Laatst had ik een bijna-opdracht. Geen hele leuke klus, maar ik kon er lekker aan verdienen. Blijkbaar is geld ook niet de enige voorwaarde. De communicatie liep ontzettend stroef met deze opdrachtgever en inhoudelijk lag het zó ver bij me vandaan dat het eigenlijk niet goed voelde. De klus ging niet door. Godzijdank. Ik moet er niet aan denken dat ik daar een paar maanden mee bezig zou moeten zijn. Nee, dan kies ik liever zelf waar ik mijn tijd in steek en waar/wanneer ik dat doe. Als ik anderen dat voor mij had willen laten bepalen, was ik wel ‘voor een baas’ blijven werken.

3. Zorg voor een achterdeurtje

Wat spaargeld achter de hand is echt ontzettend fijn. Ik realiseer me dat dit niet voor iedereen mogelijk is, maar ik heb het geluk wat opgebouwd te hebben. Het is niet enorm veel, maar ik kan een paar maanden (of een half jaar als ik zuinig doe) zonder klussen zitten zonder dat ik mijn huis uit moet. Dat geeft mij ruimte om niet ‘dat budgetmeisje’ te worden en om zelf te kiezen waar ik mijn tijd in steek. Ik weet niet of ik het vol had gehouden zonder de wetenschap iets achter de hand te hebben.

4. Vind een ritme dat voor je werkt

Je bent niemand verplicht om van 9:00 tot 17:00 achter een bureau te zitten dus waarom zou je jezelf daartoe dwingen? Maar helemaal geen ritme, geen wekker, geen weekend… daar word je niet productiever van. Het maakt niet uit wat voor ritme, als het maar voor jou werkt. Schaam je er niet voor want hee, jij hebt die luxe voor jezelf gecreëerd door te kiezen voor het freelance bestaan. Maar je moest er ook behoorlijk wat voor inleveren: zekerheid, vakantiegeld, recht op WW, vakantiedagen, je kerstpakket. Oeff, vakantiegeld. Au.

5. Blog!

Verschillende mensen raadde het mij aan: bloggen. “Maar wat heb ik nou te vertellen” en “anderen kunnen toch veel beter bloggen dan ik” of “wie leest dat nou”. Allemaal onzin. Bloggen is sowieso altijd goed. Het draagt bij aan je vindbaarheid en aan je positionering, je branding. Het geeft potentiële opdrachtgevers inzicht in jouw visie op je vakgebied. Je leest andere blogs ter inspiratie, je stelt jezelf steeds kritische vragen en kijkt elke keer opnieuw objectief naar jezelf. Je bent zo dus altijd bezig met je eigen ontwikkeling. Ik schreef bijvoorbeeld een blog over waarom je geen logo wilt zijn en over contentseries en over nog veel meer dingen.

6. Geen klus? Dan heb je het drukker!

Mensen in loondienst (en kersverse moeders! Ooohhhh moeders!) zullen misschien cynisch reageren; “ja jij bent freelancer, jij kunt lekker uitslapen”. Klopt, maar romantiseer het niet want jij zit ’s avonds en in het weekend te werken en alles bij elkaar echt wel meer dan 40 uur per week. Maar zeker als je even geen klus hebt, is het belangrijk om veel uren te werken. Dan moet je er dus juist harder aan trekken! Acquisitie, het internet afstruinen naar werk, netwerken en koffiedrinken (klinkt heel chill, maar ‘verplicht koffiedrinken’ is niet altijd leuk), bloggen, maar het aller-belangrijkste staat hieronder:

7. Blijf investeren in je bedrijf

Plan nooit je dagen helemaal vol met betaalde klussen (ok, luxeprobleem…) maar houd altijd ruimte in je planning voor ontwikkeling. Het is het aller-belangrijkste om te blijven investeren in jezelf en je bedrijf. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met bloggen en online cursussen volgen. Photoshop, indesign en google analytics staan op mijn planning. Ik ben er al een paar keer tegenaan gelopen tijdens een klus dat het verdomde handig zou zijn als ik uit de voeten kon met die software. Ik hoef er geen pro in te worden, maar een simpele flyer of advertentie opmaken in indesign is wel het minste wat ik moet kunnen. Als je zoiets constateert: gefeliciteerd, je hebt iets gevonden waarin je wil/kunt groeien en ontwikkelen!

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s