Hoe vind ik mijn ‘rode draad’?

Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram, Youtube, Snapchat… Websites, advertenties, banners… en dan hebben we het alleen pas over online kanalen. Foldermateriaal of andere gedrukte info/promomaterialen. Eventuele (regionale) TV en/of radiospotjes, advertenties in kranten, tijdschriften, de niet-te-onderschatten huis aan huisbladen. Free publicity: interviews/artikelen/items op bijna alle hiervoor genoemde offline media. Maar hoe zorg je nu dat je niet overal precies hetzelfde verhaal vertelt en toch een duidelijke rode draad in al je communicatie-uitingen bewaakt?

rode draad2.jpg

Op Cultuurmarketing.nl staat een super-interessante blog over hoe je je verhaal overtuigend brengt. Eén stap uit deze blog is ‘ken je kernboodschap (en je rode draad).’ Maar hoe vind je die dan? En misschien nog wel belangrijker: hoe bewaak je structuur en overzicht zodat je je rode draad niet kwijt raakt?

Stap 1: Achterhaal de behoefte achter de vraag

beschrijf-het-gat-niet-de-boorAls ik bij de bouwmarkt een boor koop, zou je misschien denken dat ik dat doe omdat ik een boor wil hebben. Nee. Natuurlijk niet. Waarom zou ik een boor willen hebben? Ik wil een gat in de muur. Zo zit er achter iedere vraag een behoefte, achter iedere ‘boor’ een ‘gat’. En zelfs achter ieder gat, zit een ander gat. Ik wil namelijk helemaal geen gat in mijn muur, ik wil een schilderij ophangen. Nee, ik wil een gezellig huis waar ik me prettig voel. En daarom koop ik een boor. Vind het gat achter de boor van jouw doelgroep en speel direct in op die behoefte.

Stap 2: Vind jouw heilige drie-eenheid

Kies drie pijlers waar jouw organisatie op rust. Dat zijn de drie hoofdlijnen voor al je communicatieuitingen. (Waarschijnlijk zit er één grote ‘WHY’ nog boven die drie pijlers, nog beter als je die ook weet te benoemen.)
Bied je diensten aan? Benoem dan drie categorieën. Verkoop je producten? Benoem drie behoeftes waar je op inspeelt. Organiseer je events? Als je ze niet in drie categorieën kunt indelen, noem dan de drie eerstvolgende.
Waarom drie?
Drie werkt. Optisch ziet een oneven aantal er goed uit (echt, probeer thuis maar uit: altijd een oneven aantal kaarsen/vaasjes/kussens etc), mensen onthouden altijd drie hoofdlijnen uit een verhaal of presentatie en zelfs technisch/bouwkundig gezien is een driehoeksverbinding de sterkste die er is, kijk maar naar de Eiffeltoren, allemaal driehoeken op elkaar. Het Atomium, de herenfiets, de Illuminati, need I say more?

Stap 3: Stem je boodschap af op het medium

Je hebt drie hoofdlijnen gekozen, vervolgens moet je die vertalen naar de behoefte van jouw doelgroep. Als je dat hebt gedaan, ga je je verhaal afstemmen op het medium dat je gebruikt. Ieder medium is anders en niet elke boodschap komt overal tot zijn recht. Persberichten? Zoek de nieuwswaarde. Verplaats je in een redacteur, wanneer is het nieuwswaardig genoeg om er een item over te plaatsen? Website: Houd het overzichtelijk, informatief gebruiksvriendelijk en navigeerbaar. Flyers en posters? Zorg voor een herkenbaar posterbeeld en weinig tekst (drie speerpunten bijvoorbeeld). Social media? Hou het kort en prikkel, houd rekening met een korte lead en een korte spanningsboog. En oh ja, lees mijn blog over de vijf belangrijkste kanalen en hoe ze elkaar aanvullen.

(Ik kan nog meer stappen benoemen, maar je onthoudt er toch maar drie.)

Advertenties

4 gedachtes over “Hoe vind ik mijn ‘rode draad’?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s