Hoe ik in 1 week Snapchat ontdekte

Snapchat heeft meer gebruikers in Nederland dan Twitter. Dus ik kan er echt niet meer onderuit, zeker niet omdat ik iets doe met marketing en online communicatie. Op marketingfacts.nl las ik de blog met 10 lessen om Snapchat te begrijpen als Justin Bieber. De 10 lessen bleken eigenlijk 10 redenen om Snapchat te gebruiken dus ik moet toch zelf maar op onderzoek uit. Ik gaf mezelf een week en die zag er zo uit:

AAN DE SLAG MET JE GEDATEERDE DERTIGERSHOOFD

Start: Een tijdje terug heb ik debroervanroos en Lize gevolgd. Dit was ergens een tip en ik had geen idee wie te volgen dus ben ik daarmee begonnen. Afgezien van het feit dat ik verdwaalde in de navigatie van Snapchat – hoe simpel die ook is – zag ik soms foto’s en filmpjes. Die ik dan soms wel en soms niet nog een keer kon zien. Vaag. Mijn vermoeden werd bevestigd door het blog van Bloomberg waarin uitgelegd wordt how snapchat built a business by confusing olds. Nou, dat is dus officieel, ik ben dertig en confused… Maar daar laat ik het niet bij zitten, hup, aan de slag met je gedateerde dertigershoofd, aan de Snapchat!

DAG 1: IK WIL OOK EEN PIRAAT ZIJN

image1Al die geinige Snapchat plaatjes op Facebook, ik wil ook geinige plaatjes! Ik wil ook piraat zijn! De eerste foto… gemaakt. Ik kan emoticons toevoegen, tekst, plaatjes… (door rechts boven te klikken) maar waar is nou die piraat?? Ik moest er naar googelen. (Sjeeeeh, oud wijf). Ok, dat zijn dus lenzen en je moet eerst een lens toevoegen (door je vinger op je gezicht vast te houden totdat de lenzen zichtbaar worden) en dan de foto maken. Lekker onlogisch, zeker bedacht om dertigers af te schrikken. YES! Gelukt, een foto met een soort kattenmasker. Geen piraat, maar ik vind het AWESOME! Dat zet ik er dan ook maar bij… omdat (ik) dat (al) kan. En dan? Oh ik kan hem toevoegen aan ‘mijn verhaal’. Dat doe ik dan maar, ik geloof dat dat de bedoeling is. Ja, want Lize en debroervanroos doen dat ook. Top. Ik kom er wel.

DAG 2: VOLGENS MIJ IS SNAPCHAT COOL

image2.PNGIk wil meer kunnen dan tijgerfoto’s maken. Nog eens kijken wat Lize doet. Een filmpje, ze begint een mop: er stond een man bij de hemelpoort. Er begint gelijk nog een filmpje, het vervolg. Oh, ik snap het! Het is een serie. De mop is eigenlijk een beetje lame maar ik snap de vorm wel beter nu. Ik ga vandaag ook een filmpje maken. – Vier uur later: “Willen jullie in mijn eerste Snapchat-filmpje?” “Hoeveel volgers heb je dan?” “Nul.” “Nou goed dan, proost.” Yes! Eerste filmpje gemaakt. En een tweede. Vooral de lenzen zijn verslavend. En blijkbaar weet Snapchat waar ik ben want ik kan ‘Amsterdam’ of zelfs ‘Amsterdam Oost’ erbij zetten. Nice. (de filters met licht/kleuren, snelheid of locatie kunnen dan weer wél achteraf toegevoegd worden, door te swipen… het wordt er niet logischer op, Snapchat…)

DAG 3: IK HEB EEN VOLGER!

Mijn eerste volger is een feit. Die heb ik meteen teruggevolgd, want ik ga er vanuit dat ook hier social-media-etiquette gelden. Ik kwam erachter dat content maar 24 uur zichtbaar is dus ‘ik bouw alvast lekker wat content op’ gaat helaas niet op hier… Voor niets gedaan… Maar vanaf nu niet meer helemaal voor niets, hoera! Welkom eerste volger, welkom lieve ‘M1tsy’, ik ga filmpjes voor je maken, echt, helemaal speciaal voor jou! En ik wil je nooit meer kwijt dus ga ik zorgen dat mijn account leuk genoeg is om te blijven. 

DAG 4: DE TWIJFEL SLAAT TOE

Ik begrijp dat je een langere adem moet hebben dan 4 dagen. Niet opgeven nu! Filmpjes, foto’s, alles! Maar zelfs M1tsy kijkt blijkbaar niet want mijn statistieken staan nog op nul. Zoals ik nu bezig ben doe ik het nog steeds voor niets… Is dit wel iets voor mij? Voor dertigers? Hoe weten mensen van mijn bestaan? Ik las dat het tieners vooral gaat om de interactie en Snaps sturen naar elkaar, omdat het snel is, laagdrempelig, tijdelijk, echt/oprecht en er zijn geen ouders. Misschien moet ik een paar tieners gaan volgen (sjeee wat klink ik nu oud), ik heb achternichtjes, die doen het vast heel goed. Op avontuur!

 DAG 5: STRATEGIE OF ZOMAAR WAT DOEN?

image1Mijn tienernichtjes doen helemaal niets op Snapchat. Althans, niet openbaar. Die helpen me dus niet verder. Ik volg nog wat extra mensen zoals Arjen Lubach, die zal hier ook wel goed in zijn. En ik lees nog wat blogs, bijvoorbeeld deze die uitlegt dat je los moet laten relevant of strategisch te willen zijn maar gewoon melig mee moet doen. Of juist niet? Want er staat ook in: “Marketeers noemen het graag: ‘Daar zijn waar je doelgroep is.’ Tieners denken dan: het is weer tijd om te gaan.” Ik las ook dit blog waarin staat dat je vooral jezelf moet zijn. Mijn conclusie? Je kunt Snapchat goed gebruiken om te laten zien wie je bent, wie er achter dat logo zit. Zomaar wat doen dus, ja, maar doordat je je bedrijf een gezicht geeft, zet je het strategisch in, afgestemd op de rest van je marketing. En laat dat nou weer mooi aansluiten op de blog die ik zelf schreef over waarom je geen logo wilt zijn.

DAG 6: HOE VERGROOT IK MIJN BEREIK?

Goed, ik snap nu hoe het werkt en waarom het werkt. Maar mijn bereik is nog steeds nul. Hashtags, likes, comments, shares… Hoe werkt dat op Snapchat? Een screenshot blijkt het streven hier. Maar je moet mensen een reden geven om je te volgen. Als organisatie/bedrijf kun je kijkjes achter de schermen geven, acties of kortingscodes die maar 24 uur te zien zijn, dat kan een reden zijn om gevolgd te worden. Maar nog steeds zit ik met de vraag: ‘hoe weten mensen van mijn bestaan?’. Daar komt de rest van je marketing bij kijken. Je andere sociale media. Op facebook, twitter en instagram doorverwijzen naar je Snapchat. Overal laten zien dat je op Snapchat te vinden bent!

DAG 7: LIEVE SNAPCHAT, INEENS ZIE IK DE LOL VAN JE IN!

Snapchat voelt al een beetje vertrouwd. Ik heb al wat ideetjes over het gebruik. Bijvoorbeeld tijdens een festival, van ieder optreden een paar seconden. Dan heb ik aan het eind een soort Snapchatverslag van wat ik gezien heb. Ja, als je een evenement hebt/bent, zie ik zeker mogelijkheden om dit medium te gebruiken! Ik ben altijd al fan van ‘live online verslaggeving’, ik deed dat voor verschillende festivals en Snapchat is daar perfect voor! Of voor een (theater)voorstelling; je kunt op andere social media vooraf al aankondigen dat je een doorloop/repetitie hebt en op Snapchat verslag uitbrengt. Hee, dit is best cool, want dan heeft het iets heel exclusiefs, een sneak-preview die maar 24 uur te bekijken is. Én je betrokkenheid van je fans groeit. Zo kun je Snapchat dus helemaal opnemen in je totale online/social marketingstrategie waarin de verschillende kanalen elkaar aanvullen, zoals in mijn blog de vijf belangrijkste kanalen en hoe ze elkaar aanvullen. Lieve Snapchat, ineens zie ik de lol van je in! En daarbij, afgezien van het zakelijke/professionele gebruik, ben ik ook privé verknocht geraakt deze week; ik maak en verstuur de hele dag domme/maffe/gekke/grappige snaps! Awesome! Straks fiets ik van Amsterdam Oost naar Oud West, mooie gelegenheid om in serievorm live Snapchat verslag te doen van mijn fietstocht door deze prachtige stad. Snel! Ga kijken op snapchat want het is maar 24 uur te zien… Mijn account is willemiekefrank. Zie je daar!

 

 

 

3 gedachtes over “Hoe ik in 1 week Snapchat ontdekte

    • willemiekefrank zegt:

      Nope… sorry! Periscoop ontdekken en bloggen vind ik niet interessant genoeg. Ten eerste omdat het niet zo spannend is (hier wordt bijvoorbeeld al heel goed uitgelegd hoe het werkt en wat “we” ermee kunnen: http://www.xgn.nl/wat-is-periscope). Daarbij vind ik Snapchat interessant omdat het in korte tijd enorm is gegroeid (meer Snapchatters dan Twitteraars in NL!) en omdat er een soort mysterieus ding omheen hangt mbt de supermoeilijk te bereiken doelgroep onder de twintig… En omdat ik in mijn omgeving van heel veel mensen hoorde dat ze – net als ik – Snapchat hadden geïnstalleerd maar er niets mee deden omdat ze het niet snapten. (Wel erg leuk trouwens dat een aantal van die mensen nu naar me toekwam om te zeggen dat ze door mijn blog toch nog even hadden doorgezet op Snapchat en ook de lol ervan inzien nu!) En Periscoop… net even bekeken: Mwehh…

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s