Persberichten: de 7 meest gemaakte fouten

Fout 1: Hagel schieten

Ten eerste moet er een gedegen publiciteitsplan zijn. Hagelschieten heeft geen zin, al is je perslijst nog zo groot. Mijn PR-planning begint altijd met drie invalshoeken, categorieën waarin je de pers kunt indelen die je gaat aanschrijven. Voor Afrovibes Festival bijvoorbeeld, heb ik de volgende thema’s bedacht: dans&theater/cultureel&algemeen/Afrika&reizen. De redactie van een dansmagazine vindt het namelijk heel interessant om te weten welke choreograaf betrokken is bij de voorstelling van een vooraanstaand dansgezelschap, iemand die net in Afrika geweest is en vooral vanwege het ‘Afrikagevoel’ geïnteresseerd is, zegt zo’n naam waarschijnlijk niets. Terwijl je wel beide doelgroepen wil bereiken. Dus natuurlijk schrijf je dan verschillende persberichten. Hou wel altijd je eigen rode draad in gedachte (en lees daar ook mijn blog over).

Fout 2: Geen nieuwswaarde benoemen

Stel je voor dat je ergens op een redactie werkt van een actualiteitenprogramma/rubriek. Als een persbericht begint met “Al 27 jaar wordt het hupsemeflupsie-evenement georganiseerd”, tja, waarom is het dan nieuw of actueel? Waarom zou ik, als journalist, aandacht besteden aan een evenement dat al 27 jaar hetzelfde is? Ga dus op zoek naar jouw nieuwswaarde. En zoek hard, want soms organiseer je nou eenmaal al 27 jaar hetzelfde festival. Wat is er dit keer anders? Heb je een bijzondere programmering? Een grote naam? Een kroonjaar? Ga je iets nieuws proberen? Komt er een bijzondere bezoeker?

Fout 3: Denken dat een redactie wil plaatsen wat jij wil vertellen

Jij wil dat iedereen weet wanneer jouw festival plaatsvindt en wat de line-up is. Dat is geen nieuwswaarde he? Want nee, sorry, ‘dat het is’ is geen nieuws dus dat wil een redactie niet plaatsen. Zoek dus iets anders als haakje. Als je echt geen nieuwswaarde kunt verzinnen, bedenk dan een kop die toch nieuwsgierig maakt, betrek er iets bij wat iedereen kent, wees een beetje brutaal of gebruik een vreemde stelling. Voor Afrovibes gebruikte ik laatst als kop: “de Afrikaanse parade die niemand kent”. Dit persbericht ging naar de regionale media waar De Parade elk jaar is (Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam). Nu lijkt Afrovibes helemaal niet op De Parade, de enige overeenkomst is dat het een cultureel festival in die vier steden is. Maar dat maakt niet uit, want De Parade is hartstikke hip en actueel en iedereen wil erover lezen.

Fout 4: Beginnen met wat/wanneer/waar

Ok, nog even terug naar die journalist op die redactie van die actualiteitenrubriek. Je krijgt een miljoen persberichten per dag in je mailbox. Als je ergens aandacht aan gaat besteden, wil je zo veel mogelijk copy-pasten. Begint jouw persbericht netjes met “Op 24 september in Amsterdam zal het hupsemeflupsie-evenement plaatsvinden”? Nou, dan ben je niet de enige. Stel je voor dat alle journalisten altijd alle persberichten zouden copy-pasten… dan zou alles in de krant dus beginnen met “op die-en-die datum, daar-en-daar, gebeurt/gebeurde dat-en-dat.” Saaie boel. Niet doen dus. Denk even mee met de redactie die we zo graag te vriend willen houden. Waar je dan mee begint? Met je nieuwswaarde natuurlijk!

Fout 5: Niet verplaatsen in de lezer

Ok, eerst je nieuws dus, je lezer is nu nieuwsgierig geworden en heeft meteen vragen. Wat is dat dan voor evenement? Waar is dat dan? Wanneer dan? Ga er nooit vanuit dat mensen je kennen, dus besteed een paar regels aan de uitleg. Let op, niet meer dan een paar regels. Je bent pas aan het begin van je bericht dus je bent nog steeds bezig met het nieuwsgierig maken van de lezer, anders haakt hij af voordat hij gekomen is bij wat je nu eigenlijk wilt vertellen. De concrete volledige specificaties, daar sluit je juist mee af want die moeten blijven hangen bij de lezer. Dus: eerst je nieuws, dan een zo kort mogelijke uitleg. Je eerste alinea is dan klaar. Grote kans dat iemand dan alleen nog maar de tussenkoppen leest, zorg dus voor goede.

Fout 6: Geen prioriteiten stellen

In de rest van je persbericht ga je schrijven wat jij wil dat de lezer weet. Dat doe je aan de hand van de drie invalshoeken die je hebt bedacht. Geen details over choreografen naar algemene nieuwskanalen, geen uitgebreide info over toneel naar muziekplatforms. Schrijven is ten slotte schrappen. Kost veel tijd? Ja. En ik ben nog niet eens klaar.

Dit gaat je nog meer tijd kosten: Kies een aantal media uit waarvan je per se wilt dat ze aandacht aan je besteden. Je prioriteitenpers. Die ga je allemaal persoonlijk mailen. Niet een heel zwikkie emailadressen in de BCC, nee, een persoonlijke mail met de voornaam van de redacteur in de aanhef. Stel jezelf even netjes voor als je nog nooit contact hebt gehad of help hem even herinneren waar je elkaar ook al weer van kent. Verdiep je even in die krant/tijdschrift/programma/rubriek zodat je daar iets zinnigs over kunt zeggen (wat een leuk item over bladiebla vorige week!) en leg even kort uit waarom je denkt dat jouw persbericht wellicht interessant is voor zijn publiek. En dan een paar dagen later even nabellen.

Kost veel tijd? Ja natuurlijk, maar weet je wat nog meer tijd kost? Hagelschieten en wachten tot er iets gebeurt. Oja, de rest van je perslijst doe je wel gewoon in 1 keer, tenzij je echt verder niets te doen hebt.

Fout 7: Alleen persberichten sturen

Alleen persberichten versturen is niet genoeg, het gaat om de kracht van herhaling. Lees ook mijn blog over festivalmarketing of over hoe je de verschillende kanalen op elkaar afstemt. Mensen moet je poster zien hangen én je social mediaberichten zien én je nieuwsbrief ontvangen én in de krant over je lezen én via-via van je horen én nog een keer je poster zien hangen en dan gaan ze eens kijken op je website wat het nou eigenlijk precies is. Onderschat de luiheid van je doelgroep niet, één klik meer of minder kan al enorm veel invloed hebben op je conversie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s